"אחרי החגים" הוא תירוץ נהדר לדחות דברים שלא בא לנו לעשות. אבל הדחיינות נמצאת בחיים שלנו גם בשאר ימות השנה, ובדרך כלל כל יום בשנה.
דחיינות היא בעיה מאוד נפוצה והמאפיינים שלה כמעט אוניברסליים. צרת רבים, אבל לא מנחמת במיוחד…
אני מלמדת אנשים להתמודד עם דחיינות כבר תקופה ארוכה, ואספתי הרבה דוגמאות נפוצות של הדברים המועדים ביותר לדחיינות.
מהן הדוגמאות הנפוצות לדחיינות?
- עניינים כספיים. הנפוץ ביותר הוא תשלום חשבונות, אבל גם טיפול בחסכונות, עדכון ביטוחים ורישום לקופת פנסיה, כולם מעודדים דחיינות, וגם עולים לנו כסף בקנסות או הפסדים של חסכונות.
- ניקיונות בבית. כלים, ספונג'ה, אבק, קיפול כביסה… זה בהנחה שעשינו כביסה, כי גם את זה דוחים עד שכבר אין בגדים ללבוש.
- חיפוש עבודה. כל מה שקשור לחיפוש עבודה, מעדכון של קורות החיים, דרך החיפוש עצמו, ועד הגשת המועמדות לעבודה – כל אלה מטלות שנוח לדחות גם אם זה בניגוד לאינטרס שלנו.
- פרויקטים גדולים של מימוש עצמי. למשל לכתוב ספר או תסריט, להוציא שיר ראשון וכדומה. כאן ההפסד במונחים של הגשמה עצמית הוא עצום, ואנשים לפעמים דוחים פרויקטים כאלה במשך שנים.
- פעילות גופנית. מריצה ועד יוגה. גם אם אנחנו יודעים שזה עושה לנו טוב, זה לא מספיק בשביל לגרום לנו לזוז.
- נסיעות. תכנון של החופשה המשפחתית הבאה או טיול ארוך לחו"ל. הנסיעה עצמה יכולה להיות מהנה, אבל ההכנות אליה פחות.
- לימודים. הכנה לבחינות, הגשת עבודות, תרגילים בקורסים. לפעמים חסר רק סמינריון אחד או עבודת גמר אחת כדי לקבל את התעודה, והם נדחים ונדחים בלי סוף. מדובר גם בקורסים מחוץ לאקדמיה, וגם כשברור לנו שהקורס או הבחינה יקדמו אותנו בעבודה או בחיים – אנחנו עדיין דוחים.
- תיקונים ושיפוצים בבית. מחפצים שנשברו ואין לנו חשק לחפש להם חלקי חילוף, ועד שיפוצים יותר גדולים שדורשים התנהלות מול בעלי מקצוע וגם השקעה כספית שאנחנו דוחים עד שאין ברירה.
- טלפונים ומיילים לא נעימים. אנחנו דוחים ודוחים שיחות שכרוכות באי נעימות מול אנשים אחרים, למשל לקבל ביקורת או למתוח ביקורת, וגם שיחות שיש סביבן הרבה חוסר ודאות או שקשות רגשית מסיבה כלשהי.
- פיתוח של העסק. לעצמאים יש שפע של מטלות שקשורות לעסק, משלל פעולות שיווק, דרך בנית אתר והתנהלות מול לקוחות. חלק מהמטלות האלה נדחות לנצח וחלק ממש עד הרגע האחרון.
- תמונות. מצטברות לנו המון תמונות בטלפון ובמחשב, ולמיין או לסדר אותן זאת מטלה שמועדת לדחיינות. גם מי שאוהבים להדפיס את התמונות ולהכין אלבומים פיסיים מוצאים את עצמם דוחים גם את זה.
- גיבוי. גיבויים של החיים הדיגיטליים שלנו – המחשב, הטלפון ומכשירים אחרים וגם סידור של הקבצים בענן. פעולה טכנית לרוב לא מסובכת, אבל אנחנו לא מגיעים אליה בדרך כלל.
- הבחירה מה ללמוד או במה לעבוד. בחירות הרות גורל לגבי העתיד מועדות לדחיינות, ולפעמים לא מתקבלות בכלל.
אפשר להימנע מדחיינות?
סביר להניח שמצאת את עצמך ברשימה הנ"ל, לפחות בחלק מהסעיפים שלה.
אם לא התנחמת בזה שזאת צרת רבים, ויש לך נכונות לעשות שינוי בחיים, הקורס איך להתמודד עם דחיינות נוצר בשבילך.
בגישה מעשית ובלי סיבוכים מיותרים, נדבר על הדרכים לשנות את הרגל הדחיינות ועל מבחר טכניקות לשפר את כוח הרצון ולגרום לעצמך לעשות את כל הדברים שדחית או שלא בא לך לעשות.