קטגוריות
טכנולוגיה

איך לצרוך מידע בעידן של עודף מידע

העידן הזה הוא עידן של הצפה במידע, בגירויים, בהסחות דעת. השפע הזה גם מבורך וגם מתסכל בו זמנית. מה אפשר לעשות בקשר לזה?

אמנם נוח וטוב לדעת שכמעט כל פריט מידע קיים במרחק כמה קליקים, עודף מידע יוצר לא מעט בעיות. הנה כמה מהן:

  • קשה להתעדכן במידע שמעניין אותנו, כי יש יותר מדי ממנו
  • קשה להבדיל בין עיקר לטפל כשיש כל כך הרבה רעש
  • קשה לקבל החלטות ולקבוע סדרי עדיפויות כשיש יותר מדי אפשרויות לבחור מתוכן
  • קשה להתרכז כשיש כל כך הרבה הסחות דעת מסביב
  • קשה לזכור משהו שקראנו היום בבוקר, או לפני 20 דקות, אפילו אם באותו רגע הוא נראה לנו מאוד מעניין
  • קשה להשתמש במידע שנצבר באופן יעיל, גם אם הוא שימושי, כי יש יותר מדי ממנו והוא מפוזר
  • וכמובן – הזמן שלנו מתבזבז על המון פריטי מידע לא חשובים שצריך לסנן.

אני מניחה שרובכם זיהיתם תופעות מוכרות ברשימה הנ"ל.

אבל זה לא פוסט פילוסופי, אלא מעשי. אני רוצה לתת לכם פה שיטה מסודרת ולא מסובכת שעוזרת לצרוך מידע מעניין ושימושי, בלי לטבוע בעומס.

1. להחליט איך הכי קל לך לצרוך מידע ומתי

בשלב הראשון צריך לבחור את הפורמט. מה יותר קל ונוח לך?

  • קריאה של ספרים, מאמרים, מגזינים ובלוגים?
  • שמיעה של ספרי אודיו או פודקסטים?
  • צפיה בסרטוני וידאו?

זאת החלטה אינדיבידואלית לגמרי. יש כאלה שלא ירצו לראות הרצאה בוידאו אבל כן יקשיבו לפודקסט עם אותם תכנים. יש כאלה שנוח להם לקרוא בלוגים אבל לא ספרים, וכן הלאה. אפשר כמובן גם לבחור את כל השלוש.

2. לבחור אפליקציות מתאימות

לכל צורה של צריכת מידע יש אפליקציות שעושות אותה יותר קלה ויעילה. מומלץ בחום לבחור אפליקציה אחת או שתיים לכל מטרה, ולא להתפזר, המטרה שלנו היא התייעלות. הנה כמה דוגמאות:

קריאה

פוקט (Pocket) היא אפליקציה שאני אישית מאוד אוהבת ומאפשרת לי לקרוא כמויות גדולות של תכנים מהאינטרנט.

כששומרים עמוד אינטרנט לפוקט, האפליקציה מסירה פרסומות, טוקבקים, חלונות קופצים וכל דבר אחר שמפריע לקריאה ומציגה רק את הטקסט עצמו. כתבתי פה בבלוג סקירה יותר מפורטת על פוקט וכל היתרונות שלה.

כדי להתעדכן בפרסומים חדשים בכל אתר שמעניין אתכם, ובמיוחד בבלוגים, עיתונים ומגזינים, אפשר להשתמש בקורא RSS.

זאת טכנולוגיה שקיימת כבר הרבה שנים ומשום מה מעולם לא הפכה לפופולרית במיוחד. אבל היא כן יעילה להפליא.

קורא RSS מציג לכם במקום אחד רשימת פריטים חדשים שהתפרסמו באתרים שנרשמתם אליהם.

נוצר לכם מעין מגזין מותאם אישית, רק עם התכנים שמעניינים אתכם. אין צורך להיכנס לכל אתר ואתר בנפרד, אלא רק להירשם פעם אחת ואז כל פעם שמתפרסם בו תוכן חדש, הוא יופיע בפיד. זה נראה ככה:

פידלי עומס מידע RSS
צילומסך של קורא RSS (מקור) (קליק להגדלה)

אני ממליצה על פידלי (Feedly) כקורא RSS ידידותי. אחרי ההרשמה, לחצו על Add content למטה משמאל ובחרו Publications & Blogs. בחלון החיפוש שנפתח תוכלו לחפש אתרים כדי להירשם לעידכונים. אפשר לחפש בכמה דרכים:

חיפוש מילות מפתח כלליות, למשל "טכנולוגיה", ייתן לכן רשימה של אתרים שעוסקים בטכנולוגיה. ליד כל אחד מהם יופיע כפתור דרכו תוכלו להירשם.

או, אם ידוע לכם כבר לאיזה אתר תרצו להירשם, פשוט הדביקו בחלון החיפוש את כתובת האתר. הוא יופיע לכם בתוצאות עם כפתור להרשמה זריזה. למשל, כדי להירשם לעידכונים מהבלוג הזה, הדביקו את הכתובת https://zehazman.net בחלון החיפוש.

למי שרוצים להיות יעילים במיוחד, אפשר גם לחלק את האתרים שנרשמתם אליהם לרשימות לפי נושאים.

למי שבחרו לצורך מידע בספרים, חוץ מספרים רגילים אפשר להשתמש גם בקינדל שעושה חיים קלים במיוחד. הוא מאפשר גישה להרבה מאוד ספרים במכשיר אחד קטן וקל משקל.

הקריאה בו, בדומה לספר רגיל, גם נקיה מהפרעות והסחות דעת שמאפיינות עמודי אינטרנט. הוא גם מייעל את הקריאה לעומת ספר רגיל בזכות תכונות כמו מילון מובנה והאפשרות לעשות חיפוש בתוך הספר.

שמיעה

עומס מידע - פודקסטים וספרי אודיו

לפודקסטים יש מבחר אפליקציות שעושות את ההאזנה מאוד יעילה.

אפשר כמובן להיכנס בנפרד לאתר של כל פודקסט ולהוריד משם פרקים, אבל זה בזבוז זמן. כמה תכונות חשובות של אפליקציות של פודקסטים שתורמות להאזנה יעילה:

  • אפשר לחפש פודקסטים לפני נושאים ולהירשם אליהם, כך שתקבלו עדכון כשמתפרסם פרק חדש
  • אפשר לקבל המלצות על פודקסטים דומים לאלה שנרשמתם אליהם
  • אפשר לחפש פרקים ספציפיים לפי מילות מפתח (גם בפודקסטים שלא נרשמתם אליהם)
  • אפשר לסדר פרקים לפי נושאים ברשימות השמעה
  • אפשר להוריד פרקים לשמיעה אופליין
  • אפשר להאיץ את קצב ההשמעה

כמה אפליקציות מומלצות לפודקסטים: Podbean, Podcast Addict, CastBox.

ספרי אודיו אפשר לשמוע דרך אפליקציות ייעודיות, ויש הרבה כאלה. הן די דומות בפונקציות שהן מציעות, אבל כדאי לשים לב לכמה תכונות שיעשו את ההאזנה יותר יעילה:

  • אפשרות לסמן מקומות מסוימים בספר עם סימניות
  • אפשרות להאיץ את קצב ההשמעה
  • אפליקציה שזוכרת את המקום האחרון שבו הפסקנו לשמוע וחוזרת אליו אוטומטית (שימושי בספרים של 8 שעות…)
  • למי שיש צורך – אפשרות לסנכרן את הסימניות ונקודת ההפסקה בין כמה מכשירים

צפיה

לשוחרי הוידאו, רשימות השמעה ביוטיוב הן דרך מעולה לארגן מידע לפי נושאים. מתחת לכל סרטון תמצאו כפתור הוספה לרשימת השמעה.

לחצו עליו וצרו את הרשימה עם כותרת רלבנטית. מעכשיו בכל פעם שתמצאו סרטון באותו נושא תוכלו להוסיף אותו לרשימה.

שימו לב שתוכלו גם לחפש רשימות השמעה שאנשים אחרים יצרו בנושאים שמעניינים אתכם ולהוסיף אותם לרשימות שלכם.

כשלומדים נושא חדש, די קל לטבוע בים של סרטונים, ולכן מאוד נוח להשתמש ברשימות שאחרים כבר יצרו ובעצם עשו את עבודת האוצרות בשבילכם.

אפשר גם להירשם לעידכונים מהערוצים שמעניינים אתכם. אלה יופיעו בפיד או, אם תבחרו, תוכלו לקבל עליהם התראה.

זאת אפשרות שצריך להפעיל בכל ערוץ בנפרד בלחיצה על סמל הפעמון ליד כפתור ההרשמה אחרי שנרשמתם.

ביוטיוב יש גם אפשרות להאיץ את קצב ההשמעה, שכדאי להשתמש בה למשל כשרוצים לעבור על הרבה סרטונים במעט זמן, או אם הסרטון כולל הקדמה ארוכה ורוצים להגיע לעיקר.

3. להירשם לעדכונים מאתרים באופן סלקטיבי

קל להירשם לעידכונים מאתרים. האפליקציות שציינתי בסעיף הקודם – קורא RSS, יוטיוב, אפליקציות של פודקסטים – מאפשרות להירשם ולקבל עידכון על כל תוכן חדש שמתפרסם.

אפשר גם להירשם לרשימת תפוצה באימייל, שהרבה מאוד אתרים עדיין מציעים בימינו. אני ממליצה להשתמש במסננים ותוויות כדי למיין הודעות אימייל באופו אוטומטי לפי נושאים.

טכנית, זה קל. אבל חשוב לזכור להסיר את ההרשמה ממקורות מידע שכבר לא מעניינים ולא רלבנטיים. גם זה קל, בדרך כלל מדובר בקליק אחד או שניים, אבל אנחנו הרבה פעמים מתעצלים לעשות את זה…

וכך מצטברות הרבה הרשמות ונוצר רעש שמקשה עלינו להתמקד במה שבאמת מעניין אותנו עכשיו.

אז מהרו להסיר את עצמכם מכל מה שכבר לא חשוב לכם לצרוך. ככל שתהיו יותר סלקטיביים, כך תרגישו פחות עומס.

פייסבוק מציב אתגר מיוחד, כי הגלילה האינסופית בפיד מזמנת לנו לפעמים הפתעות מעניינות, דברים חשובים שלא ידענו עליהם ואפילו הזדמנויות עסקיות או אחרות. אבל לא תמיד.

רוב זמן הגלילה, יש להודות, מתבזבז על דברים לא באמת חשובים או מועילים. אנחנו ממשיכים לגלול בתקווה שנמצא משהו באמת שווה… זאת אחת הסיבות שפייסבוק ממכר.

אחד הפתרונות הפשוטים לבעיה הזאת הוא לצמצם את הפיד. אמנם הפיד הרגיל הוא אינסופי, אבל אפשר לבנות פיד אינדיבידואלי, שכולל רק חברים ועמודים שמעניינים אתכם במיוחד.

בשביל לבנות פיד כזה, התחילו בהוספת חברים רלבנטיים לרשימת חברים חדשה. בשלב הבא, היכנסו לעמוד שמרכז את כל רשימות החברים ובחרו את הרשימה החדשה.

הגלילה בפיד של הרשימה הזאת תהיה הרבה יותר יעילה ומועילה, גם כי התכנים כבר מסוננים מראש לפי תחומי העניין שלכם, וגם כי לפיד הזה יש סוף שיזכיר לכם לעצור בשלב מסוים.

4. להחליט על דרך לאסוף מידע חדש שאי אפשר לצרוך מיד

חלק מהבעיה בעומס המידע הוא שהמידע מגיע אלינו כל הזמן, גם ברגעים הכי לא מתאימים, כשאין לנו זמן או אנרגיות לקרוא, להקשיב או לצפות.

מצד אחד, יש צורך לצרוך הכל מיד, זה חלק מהפחד מהחמצה שהוא מאפיין בולט של העידן שלנו. אנחנו לא רוצים לוותר ולהרגיש שהפסדנו.

מצד שני, אנחנו עסוקים, יש דברים חשובים שצריך להספיק, ולהקדיש זמן למידע שלא בהכרח רלבנטי באותו רגע זה בזבוז זמן שיכול לגרור חרטות אחר כך.

יש גם מידע שלא רלבנטי לנו כרגע, אבל אנחנו יודעים שאולי נרצה להשתמש בו בפרויקט עתידי, ואם לא נשמור אותו עכשיו יתכן שלא נמצא אותו שוב.

אחת התלונות ששמעתי לא מעט מלקוחות היא שהם שומרים המון מידע בכל מיני מקומות ואז לא מגיעים למידע הזה אף פעם. הידיעה הזאת מתסכלת אותם וגורמת להם להרגיש יותר עמוסים.

זכרו שמותר למחוק פריטים ששמרתם לפני חצי שנה או שנה או שנתיים ומעולם לא קראתם, שמעתם או ראיתם, זה בסדר גמור. הם נראו לכם מעניינים פעם ועכשיו כבר לא.

אין טעם להשאיר אותם שמורים ולתת להם ליצור תחושת עומס או רגשות אשם או תיסכול, אם הם ממילא כבר לא רלבנטיים. העולם זז מהר ותכנים טריים נוצרים כל הזמן.

צריך להכיר בזה מראש, כי זה העידן שאנחנו חיים בו וזה לא הולך להשתנות בקרוב: אתם לא באמת הולכים לצרוך את כל המידע שאתם שומרים, וזה ממש לא נורא.

עוד עצה טובה בהקשר הזה: שמרו את המידע בכמה שפחות מקומות. אם המידע יהיה מפוזר ביותר מדי מקומות, יש פחות סיכוי שתגיעו אליו. אחר כך, הקציבו לכם זמנים לעבור על המידע – ועל כך בסעיף הבא.

באפליקציות שהזכרתי קודם יש בדרך כלל אפשרות לשמור תכנים. לדוגמה, שימוש ברשימות ההשמעה של יוטיוב יכול ליצור לכם מאגרי מידע נגישים, מסודרים לפי נושאים.

גם אם יש הרצאה מעניינת שחשוב לי לשמוע, אבל אני עסוקה עכשיו בדברים אחרים ולא יכולה להתפנות לה, אני יכולה בלחיצה אחת לשמור אותה לרשימה המתאימה ולהגיע אליה בזמן המתאים. פודקסטים אפשר לשמור ברשימות באותה צורה.

פוקט היא אפליקציה מושלמת לקריאה של תכנים בזמן המתאים ביותר. אין צורך לקרוא כל כתבה חדשה עכשיו; יותר חכם לשמור אותה לאחר כך ולקרוא בזמנים שנוחים לך או בזמנים שצריך למלא כדי לא להשתעמם, כמו בתור בקופת חולים או בנסיעת רכבת.

5. להחליט על זמנים אופטימליים לצריכת מידע

להתרכז

בשלב הזה נכנס אלמנט יותר מכוון של תיכנון זמן. עד עכשיו דיברנו על דרכים להתייעל בצריכה ושמירה של המידע.

עכשיו אנחנו מחפשים ומוצאים את הזמנים במשך היום או השבוע שבהם הכי מתאים לנו לצרוך את כל המידע הזה, בין אם זה מידע חדש או כזה ששמרנו.

אם לא תחליטו על זמנים כאלה, יכול מאוד להיות שלא תגיעו לזה, או תצרכו את המידע באופן רנדומלי פה ושם. זאת גם אפשרות, אבל היא פחות יעילה.

חשוב לפתח מודעות לרמת הריכוז שלנו בשעות שונות ביום. למשל, אם אני מרוכזת בבוקר אבל מנומנמת אחרי ארוחת צהריים, אני אתכנן את שעות הקריאה שלי בהתאם.

במידת האפשר כדאי לשלב צריכת מידע עם פעילות אחרת שלא דורשת מאמץ קוגניטיבי. אפשר למשל לשמוע פודקסטים כשעושים טיול עם הכלב, לשמוע ספר אודיו בנהיגה או לקרוא ספר באוטובוס.

מן הסתם אתם כבר עושים את זה לפעמים וכדאי לחפש עוד הזדמנויות כאלה. כדאי אפילו לבנות הרגלים יומיים או שבועיים סביב פעולות מהסוג הזה שחוזרות על עצמן, כדי להגדיל את הסיכויים שתקדישו זמן לצריכת המידע.

עוד טיפ שימושי הוא לשלב צריכת מידע כיפי עם משימות משעממות, למשל, לראות סרטון ביוטיוב בזמן קיפול כביסה.

זה לא רק חוסך זמן, אלא גם עוזר לדרבן לעשות את הפעולות המשעממות האלה ועוזר לא לדחיין אותן. לא במקרה יש מסכי טלוויזיה בחדרי כושר…

באפליקציות שמאפשרות לשמור מידע אופליין, כדאי להשתמש בפונקציה הזאת כדי להתנתק מהאינטרנט לכמה זמן ולא להתפתות להסחות דעת.

אפשר למשל לקרוא תכנים בפוקט או להקשיב לפודקסטים במצב אופליין. זה יוצר בועה של שקט וריכוז שקשה מאוד להשיג אחרת.

6. לא לשכוח לעבד את המידע!

אחת הבעיות הכי גדולות של עומס המידע היא שיש כל כך הרבה ממנו, שגם אם אנחנו צורכים אותו, הרי שאנחנו לא תמיד מספיקים לקלוט ולעבד את מה שצרכנו.

חשוב מאוד להקפיד להקציב זמן גם לעיבוד של המידע.

למשל, כשאני קוראת מאמר מעניין, אני שומרת ציטוטים מתוכו שמתמצתים את מה שחשוב לי להפיק ממנו. כשאני שומעת ספרי אודיו, אני משתמשת באפליקציה שאפשר לשמור בה סימניות.

זה מאפשר לי לחזור למידע הזה גם חודשים או שנים מאוחר יותר, בלי לקרוא מחדש את כל המאמר או לשמוע מחדש את כל הספר.

זה כמובן גם גורם לי לחשוב תוך כדי הקריאה או השמיעה, איזה חלקים חשוב לי לשמור.

עוד דרך מצוינת לעבד מידע היא לסכם אותו בכתב. הכתיבה במילים שלנו עוזרת לנו להטמיע את הרעיונות.

זה גם עוזר כמובן להבדיל בין עיקר לטפל – יתכן שמתוך הרצאת יוטיוב של שעה, יש רק 10 דקות שבאמת מעניינות אותי. את אותן דקות אני אסכם בכתב (אפשר גם רק בנקודות כלליות) ואשמור במקום נגיש.

מכל שטף המידע הזה חשוב לחלץ את מה שבאמת מדבר אלינו, מלמד אותנו משהו חדש, מהדהד לנו כנכון, מועיל לנו, נותן לנו השראה או רעיון, מפתח את החשיבה שלנו, עוזר לנו לפתור בעיה וכיוצא באלה שימושים מעשיים. כל השאר פחות חשוב.

את הפעולה הזאת של להבחין בין עיקר לטפל ואז לשלוף את העיקר מתוך הרעש שמסביב, צריך לעשות באופן יזום.

היא אפילו דורשת מידה של תושייה במצב הנוכחי של ההצפה המתמדת. לכן, כמו שבחרתם זמנים לצריכה של המידע, בחרו גם זמנים לעיבוד שלו. התרכזו בזה ותפיקו את המיטב מהמידע שאתם צורכים.

עוד מאמרים על פרודוקטיביות וטכנולוגיה:

למי עוד כדאי לדעת על העמוד הזה? אפשר לשתף בוואטסאפ, מייל, פייסבוק וכו':

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *